26 mei 2019: Concertjes in de kerkjes

FIETSEN LANGS CONCERTJES IN VIJF MIDDELEEUWSE KERKEN  

Op zondagmiddag 26 mei 2019 kan men weer langs de middeleeuwse kerken van Noordwijk, Marum, Nuis, Niebert en Tolbert fietsen en in elke kerk een verrassend concertje bijwonen. De Plaatselijke Commissies van de Stichting Oude Groninger Kerken willen de bezoekers laten ervaren, dat hun kerken uitermate geschikt zijn voor concerten.


Het is de bedoeling dat belangstellenden langs de kerken fietsen (met de auto kan natuurlijk ook) en een drietal concertjes uitzoeken om bij te wonen.
In iedere kerk vindt op de volle uren 14 uur, 15 uur en 16 uur een optreden plaats, steeds van dezelfde groep. Ieder optreden duurt ongeveer twintig minuten, zodat men zich in de resterende tijd kan verplaatsen naar een andere kerk.

Er zijn vijf kerken en dus ook vijf verschillende ensembles. Gezien de tijd, kan het publiek er drie bezoeken en zal dus een keuze moeten maken en dat zal niet meevallen: het aanbod is heel gevarieerd!
Voor mensen, die niet bekend zijn in deze omgeving, ligt in elke kerk een fietsroute klaar.
Voor alle concertjes is de toegang gratis!

Noordwijk SOULFOOD
Sommige liedjes blijven je een leven lang bij. Ze hielpen jou door jouw liefdesverdriet heen. Ze brengen het leven onder woorden, zoals jij het zelf niet had gekund en toch zeggen ze
precies wat jij wilde zeggen. Of jij hebt er met eindeloos plezier op gedanst en wordt altijd weer vrolijk als ze voorbij komen. Dat zijn de liedjes die Soulfood graag wil laten horen.
Soulfood is een Groningse band, bestaande uit drie ervaren muzikanten: Arnout Baard (bas), Ronald Kamphuis (gitaar) en Fenny Hoekstra (zang). Op het repertoire staan stukken van
Paul Simon, Gladys Knight, Janis Ian, Amy Winehouse, Alicia Keys, Joni Mitchell en nog veel meer. De band heeft een intiem geluid in de ballads, maar kan ook swingen en grooven.

Marum ZANGZAAD
Zangzaad? Muzikaal mannenvoer!
Zangzaad is het enige homomannenkoor in Groningen en omgeving. Onder leiding van Esther van Dijk bezingen zij meerstemmig de kleuren van de regenboog in een breed
repertoire: van klassiek tot ballades en pop. In november 2019 vieren zij hun 30-jarig bestaan met een groots concert.

Nuis FRED GOVERDE
Fred Goverde studeert aan de Noorderpoort in Groningen Kunst en Multimedia, waar hij wordt opgeleid tot beroeps songwriter.
Om burenruzies te voorkomen schreef hij bijna al zijn liedjes in de ijskoude fietsenkelder van zijn studentenflat.
“Op mijn opleiding wordt er altijd heel moeilijk over muziek gedaan: de snelle marketingstermen vliegen jou om de oren. Wat een onzin. Het is zo moeilijk als jij het zelf
wilt maken en voor mij is het simpel: ik wil gewoon mooie liedjes maken voor de mensen om mij heen. Als blijkt, dat meer mensen die liedjes willen horen, zet ik ze wel op een
plaat.” Live toont Fred zich een muzikale kameleon. Lieve liedjes worden afgewisseld met agressieve en energieke pop. Tekstueel zijn de nummer doorgaans erg sterk en met zijn
veelzijdige stem zullen de nummers overtuigend het publiek bereiken. Van fietsenkelder naar de sfeervolle kerk van Nuis: Fred zal volledig akoestisch optreden.

Niebert NICOLE WAIRATA
Ook Nicole Wairata studeert aan de Noorderpoort in Groningen Kunst en Multimedia en hoopt dit jaar af te studeren. Haar leven staat helemaal in het teken van muziek. Van haar
vijfde tot aan haar zestiende kreeg ze pianoles van Barbara Middelhoek en van haar zevende tot haar elfde zat ze op een kinderkoor bij het ICO in Assen. Op haar twaalfde begon zij haar
eigen liedjes te schrijven.
“Ik wil dit jaar een eigen single of misschien wel een volledig album uitbrengen. Ik heb genoeg materiaal en schrijf op dit moment ook veel . Mijn muziekstijl is vrij breed: van
Nederlandstalig tot soul en van funk tot jazz en blues. Echte muziek. Vooral jazz en blues. Daar kan ik echt een stuk emotie in uiten.” In Niebert, zichzelf begeleidend op een stagepiano met nummers van o.a. Alicia Keys, Beth Hart, Billie Eilish, Madison Ryan Ward.

Tolbert JUNIOR ORKEST
Het Junior Orkest bestaat uit 8 vioolleerlingen van Josien Le Coultre in de leeftijd van 13-18 jaar aangevuld met cellisten.
Er wordt zowel orkestmuziek als ensemble muziek ten gehore gebracht van o.a. Händel, Borodin en Haydn.

 

8 sep : OPEN MONUMENTENDAG 2018 IN DUITSE SFEREN

KERKJE NOORDWIJK OP OPEN MONUMENTENDAG 2018 IN DUITSE SFEREN

 

Voor Open Monumentendag 2018 is als thema gekozen: ‘In Europa’. Met dit thema sluit de Open Monumentendag in Nederland aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal dit jaar liggen op wat ons in dit deel van de wereld bindt, met aandacht voor internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap. Uiteraard zal ook veel aandacht uitgaan naar de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt. In het kerkje van Noordwijk zal Duitsland centraal staan. Veel kerken in het Duitse Ostfriesland zijn op identieke wijze gebouwd als de kerken in de provincie Groningen en net zoals in Groningen heeft elk dorp daar zijn eigen kerk.

Het kerkje van Noordwijk zal op 8 september geopend zijn van 10.00-17.00 uur. De bezoeker kan naast de kerk, het orgel en het kerkhof bezichtigen. Ook is de foto expositie van Mariette Beenen te bewonderen met als thema “ Verstilling”.  Enkele  ‘Duitse medeburgers’ zullen de bezoeker in stijl verwelkomen onder het genot van een typisch Duits hapje en drankje.

Op zondag 9 september is de kerk geopend tussen 14.00–17.00 uur, de laatste mogelijkheid om in het kerkje van Noordwijk de expositie van Mariette Beenen te bekijken. De toegang op beide dagen is gratis. Verdere informatie: www.kerknoordwijk.nl

 

13 mei - 25 jun: Rita Bakhuijsen

REALISME VIERT HOOGTIJ IN HET KERKJE VAN NOORDWIJK

Vanaf 13 mei a.s. is er een bijzondere expositie te zien in Noordwijk. Het realisme van Rita Bakhuijsen viert tot en met 24 juni hoogtij in het kerkje van Noordwijk. De expositie is elke zondag geopend van 14.00 – 17.00 uur.

Rita Bakhuijsen werd geboren in Amsterdam en woont momenteel in Warfstermolen. Na diverse kunstopleidingen aan onder meer de Koninklijke Academie van beeldende Kunst in Den Haag en de kunstacademie van Leiden/Haarlem heeft zij zich gespecialiseerd in realisme het schilderen naar de werkelijkheid. Levensechte werken zullen in het kerkje worden tentoongesteld.

Rita Bakhuijsen schildert volgens zichzelf een beetje in de stijl van Rembrandt. Ze maakt een tekening op een doek, fixeert ze en bouwt vervolgens het schilderij in dunne laagjes op. Portretten schilderen is een van haar fascinaties. Op 1 juni komt Rita Bakhuijsen de hele middag naar Noordwijk en schildert , voor degenen die dat willen, de ogen van de bezoekers tegen betaling van € 10,00 op een doekje. Rita Bakhuijsen exposeerde o.a. in Berlijn en Belgrado en is ook een graag geziene gast op diverse locaties in Nederland.

Verdere informatie vindt u op www.kerknoordwijk.nl  en op www.ritazza.exto.nl .

De toegang is gratis.

 

27 mei : Ellis Sportel

ELLIS SPORTEL SPEELT TIJDENS “ FIETSTOCHT MET CONCERTJES” IN NOORDWIJK

Ellis is een vrolijke, optimistische singer-songwriter uit Enschede, Overijssel, geboren in Groningen. Ze schrijft friszoete popliedjes, waarvoor hoop de basis vormt. Andere kernwoorden voor haar muziek zijn simpel en licht. Haar liedjes ontstaan uit ritmische gitaren en aanstekelijke melodieën. Ze schrijft zoals ze is: optimistisch en realistisch. Haar karakter eigent zich door haar frisse blik.

Ze flitste de afgelopen tijd regelmatig voorbij in de media. Onlangs in zowel het Jeugdjournaal als in De Wereld Draait Door. Ellis Sportel, de tweeëntwintigjarige singer-songwriter uit Enschede, lijkt naast regionale bekendheid inmiddels ook landelijk naam te maken. 3FM radio-dj Giel Beelen merkte haar op tussen alle inzendingen voor zijn online talentenjacht met haar zelfgeschreven nummer 'Without You' . Ze studeert aan de Popacademie ArtEZ en combineert haar opleiding met haar hobby, het schrijven van eigen nummers. Ze is vastbesloten van deze hobby haar beroep te maken.

Op het podium probeert ze haar karakter zo eerlijk mogelijk te representeren. Ze hoopt daarmee het publiek te raken, om ze met een goed gevoel weer naar huis te sturen.

Ze zingt 27 mei a.s. om 14.00,15.00 en 16.00 uur in het kerkje van Noordwijk in het kader van het programma” fietstocht met concertjes” in samenwerking met de kerken van Tolbert, Marum, Niebert en Nuis.

Toegang is gratis.

 


Over het kerkje . . .

Ergens begin 1300 is naar alle waarschijnlijkheid de kerk van Noordwijk gebouwd. Noordwijk gelegen ten noorden van Marum is een dorp met circa 460 inwoners.


Westerweg 2

9824 PH NOORDWIJK

+31 (0)594-549587


Bel voor bezichtiging of reservering!