07 Jun 2010: Van Oeckelen-Orgel Afgevoerd Naar Soest

Van Oeckelen-orgel in Noordwijk krijgt opknapbeurt  

NOORDWIJK - In alle vroegte kwamen er vier orgelspecialisten aangereden bij de dorpskerk te Noordwijk - drie uit Duitsland en een uit Soest - om te beginnen aan de grote klus, de demontage van het in 1871 gebouwde van Oeckelen orgel. Het orgel was al jaren een punt van grote zorg. Het orgel rammelde en trilde bij maximaal gebruik op zijn fundamenten, het lekte en was vals.

 

Een orgelrestauratie kost heel veel geld en het werd door insiders voor onmogelijk gehouden dat zo’n dorpje als Noordwijk in staat zou zijn om genoeg geld bijeen te vergaren voor zo’n grote rigoureuze restauratie. De Plaatselijke Commissie Stichting Oude Groninger Kerken besloten echter tegen alle adviezen in te beginnen met het verkrijgen van gelden. Jarenlang werd er wijn verkocht en allerlei activiteiten georganiseerd.

 

De leiding van de SOGK in Groningen raakte onder de indruk van de activiteiten van Noordwijk en besloot mee te helpen aan fondsenwerving. Een professioneel restauratieplan werd opgesteld door orgelexpert Hans Fidom en een haalbaarheidsonderzoek werd ingesteld. Toen er begin 2010 een forse bijdrage werd toegezegd door de Rijksdienst Cultureel erfgoed kreeg Noordwijk de smaak te pakken. Diverse instantie werden de afgelopen tijd benaderd en tot groot genoegen van iedereen werd er bijna € 180.000,00 binnengehaald.

 

Dankzij royale bijdrages van de Stichting Elise Mathilde Fonds, de Meindersma-Sybenga Stichting, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Leader, de Stichting tot Behoud v/h Nederlandse orgel, de Gasunie, de Olga Heldring Fonds en het Cooperatiefonds Rabobank kon met de restauratie worden begonnen.

   

Het orgel is met grote zorg gedemonteerd en afgevoerd naar de Firma Elbertse te Soest waar het de komende maanden geheel gereviseerd en gerestaureerd zal worden. Rond de kerst hoopt Noordwijk weer van het orgel te kunnen genieten.

   

Meer foto's van de demontage van het orgel vindt u HIER !

 

 

Share

 


Over het kerkje . . .

Ergens begin 1300 is naar alle waarschijnlijkheid de kerk van Noordwijk gebouwd. Noordwijk gelegen ten noorden van Marum is een dorp met circa 460 inwoners.


Westerweg 2

9824 PH NOORDWIJK

+31 (0)594-549587


Bel voor bezichtiging of reservering!