Uitzending Van NCRV TV Programma “Wonderlijke Wegen”

Wonderlijke verhalen 

Ernst Daniël Smid ging op zoek naar bijzondere en waargebeurde verhalen in alle delen van ons land. Verhalen van mensen die een bijzondere rol speelden in hun tijd. Omdat ze een grote passie hadden of vochten tegen de heersende macht. Mannen en vrouwen die alles gaven voor hun grote en onbereikbare liefde, voor de kerk of voor hun familie. Mensen die hun sporen nalieten in de geschiedenis van ons land. Sporen die nog altijd zichtbaar, tastbaar en voelbaar zijn.

De NCRV heeft voor het TV progamma “WONDERLIJKE WEGEN” dat door de bekende tenorzanger Ernst Daniel Smit werd gepresenteerd op 19,20 en 21 juni 2007 opnames gemaakt in o.a. Kornhorn en Doezum en in het kerkje van Noordwijk over de zonderling IJje Wijkstra die in 1929 vier veldwachters doodschoot.

Het programma werd op 12 januari 2008 om 19.00 uur op Nederland 2 uitgezonden. 

 

      

 

Ernst Daniël Smid

Ernst Daniël Smid is één van de beroemdste operazangers van Nederland. Landelijk bekend werd hij door de musical Les Misérables van Joop van den Ende. Daaropvolgend stond hij een half seizoen in de World Fantasy Dinner Show. Vervolgens in Sweeney Todd als de Bloedbarbier van Fleetstreet. Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen gaf hem de kans om Von Trapp te spelen in de kraker The sound of music. In 1998 volgde de stap naar tv. Voor de TROS ging Ernst Daniël het programma Una Voce Particolare presenteren. Dit programma werd gelijk een grote hit. Tussendoor presenteerde hij nog de documentaire Una storia particolare en Parlando bij Omroep Gelderland. In 2005 nam de NCRV het programma Una voce particolare van de TROS over en Ernst Daniël verhuisde mee. De presentatie van Wonderlijke wegen kwam erbij. Op TROS-radio is hij nog wekelijks te beluisteren in Muziek aan tafel. Zijn zangcarrière blijft natuurlijk ook gewoon doorgaan. Gemiddeld geeft hij zo’n vijftig concerten per seizoen.

 

IJje Wijkstra

De opnames die gemaakt werden gingen over IJje Wijkstra die woonachtig was in de buurt van Doezum. Zijn vader was los-arbeider. Dat hield in dat hij geen vast werk had en derhalve ook geen vast inkomen. Naar het schijnt konden beide ouders slecht met elkaar over weg, hadden ze ruzies over het geloof, en vielen er regelmatig klappen. Na de lagere school ging IJe leren als metselaarsleerling. Daarnaast zou hij samen met zijn vader gestroopt hebben; vast staat in ieder geval dat IJe goed met een geweer wist om te gaan. Verder speelde IJje graag accordeon en kerkorgel. IJe kan als ervaren voeger redelijk in zijn eigen onderhoud voorzien. Hij blijft bij zijn moeder wonen en zou anarchist geweest zijn. Hij moet niets hebben van het gezag. Overigens meende IJe zelf dat hij leed aan een zenuwziekte. In 1928 krijgt hij een verhouding met Aaltje Wobbes, de vrouw van zijn vriend Hendrik Wobbes. Deze vriend zit dan vast wegens diefstal.

Lees meer


Over het kerkje . . .

Ergens begin 1300 is naar alle waarschijnlijkheid de kerk van Noordwijk gebouwd. Noordwijk gelegen ten noorden van Marum is een dorp met circa 460 inwoners.


Westerweg 2

9824 PH NOORDWIJK

+31 (0)594-549587


Bel voor bezichtiging of reservering!