Kerkorgel

KERKORGEL NOORDWIJK IN VOLLE GLORIE HERSTELD

Maanden heeft het geduurd. Bijna 4000 manuren zijn er door de firma Elbertse uit Soest aan besteed, om alle rammels, lekken, verbindingen en orgelpijpen te herstellen van het in 1871 gebouwde van Oeckelen orgel. Het orgel verkeerde na ruim 140 jaar intensief gebruik in deplorabele staat.

Door veenverkopen verkreeg men geld waarvoor in 1871 een orgel werd gekocht voor de som van ƒ 1.700,00 (€ 770,00) Het instrument werd gebouwd door de Firma P. van Oeckelen uit Haren. Het orgel heeft één klavier en een aangehangen pedaal.

In 1931 kreeg het orgel een elektrische windmachine. Voorheen werd het orgel door middel van een handpomp bediend.

De dispositie is:
- Prestant 8" (van Engels bloktin in het front)
- Bourdon 8" (grootoctaaf van hout)
- Vioala di Gamba 8"
- Octaaf 4"
- Woudfluit 2"
- Fluit 4"
- Quint 3" (groot octaaf gedekt)
- Fagot 8" (bas)
- Trompet 8" (discant)
- Windlosser

Nu staat ze er weer. De goudgekleurde kroon bovenop het orgel toont weer de pracht en praal zoals eeuwen geleden werd tentoongespreid. De eerste liederen zijn er weer op gespeeld en veroorzaakte bij de toevallig voorbijkomende voorbijganger kippenvel op de armen.

Op 9 september zal het orgel officieel in gebruik worden genomen. Het is echter op de Noord Nederlandse orgeldagen ook al uitvoerig bespeeld. Liefhebbers waren lyrisch over de geweldige warme klank.

    

 

Share

 


Over het kerkje . . .

Ergens begin 1300 is naar alle waarschijnlijkheid de kerk van Noordwijk gebouwd. Noordwijk gelegen ten noorden van Marum is een dorp met circa 460 inwoners.


Westerweg 2

9824 PH NOORDWIJK

+31 (0)594-549587


Bel voor bezichtiging of reservering!