Leedaanzeggerspad

In samenwerking met Staatsbosbeheer, Stichting Landschapsbeheer en de Stichting Oude Groninger Kerken is vanuit het gerestaureerde lijkhuisje gelegen aan de rand van het kerkhof bij de kerk een wandelroute aangelegd van ca. 12 km die de naam Leedaanzeggerspad heeft meegekregen. Ontdek Noordwijk een dorp met een onverwacht rijke natuur en een geschiedenis vol verrassingen. Vergezel de leedaanzegger op zijn route. Het is een route die in 1850, toen hier de rouwbrief, de telefoon en de telegraaf nog niet werd gebruikt, gelopen werd door een leedaanzegger om in Noordwijk en omgeving deur aan deur het overlijden van iemand te berichten. Het pad voert over nog bestaande en verdwenen wegen.

Op 5 november 2005 hebben vrijwilligers het pad weer volledig toegankelijk gemaakt. Op sommige plekken was het pad niet goed toegankelijk. Op die plekken werden de doorgang belemmerende takken weggezaagd en werd ruigte verwijderd. U vindt hier meer informatie over de werkzaamheden die op de natuurwerkdag van 5 november 2005 zijn uitgevoerd.

Op 16 mei 2009 wordt u in het kerkje van Noordwijk 100 jaar mee teruggenomen in de tijd naar 16 mei 1909. Op deze dag maakte Leedaanzegger Libbe van het dorp het overlijden bekend van Jeltje Specman, die in het kraambed is overleden bij de geboorte van haar vijfde kind.

 

TIP:

Na de fietstocht kunt u bij Gastenhof Bouma genieten van gastvrijheid en rust in het landelijke Opende. Na een overnachting, krijgt u een heerlijk ontbijt.

   

 

Share


Over het kerkje . . .

Ergens begin 1300 is naar alle waarschijnlijkheid de kerk van Noordwijk gebouwd. Noordwijk gelegen ten noorden van Marum is een dorp met circa 460 inwoners.


Westerweg 2

9824 PH NOORDWIJK

+31 (0)594-549587


Bel voor bezichtiging of reservering!